In de rubriek ‘HoornBACKer helpt’ volgen we oud-Hoornbeeckers die in hun werk erop gericht zijn om anderen te helpen. Deze keer: Niels Oomen, die werkt bij een bedrijf dat woonelementen industrialiseert. “In het weekend kijk ik nog weleens achterom en denk ik: we zijn iets revolutionairs aan het doen.”
Naam: Niels Oomen
Opleiding: Mbo-Bouwkunde
Locatie: Amersfoort
Periode: 2003-2007
Vervolgopleiding: Hbo-Bouwkunde
Hoe lossen we de woningnood in Nederland op? Van Wijnen Components in Heerenveen doet een flinke duit in het zakje. Het idee: woonelementen – zoals gevels, vloeren en complete badkamers – industrialiseren. Klanten stellen hun woning samen, dat wordt geautomatiseerd doorgezet naar de fabriek, waar de elementen met robots worden geproduceerd. Op die manier assembleert het bedrijf met een snelheid van een woning per dag.
Niels Oomen werkt als IT-manager op de developmentafdeling. “De hele bouwsector is min of meer bezig met prefab-elementen. Maar wij proberen niet één onderdeel, maar alle onderdelen aan elkaar te koppelen, om de hele keten beter te krijgen. Woningen worden een modulair product, waardoor we ze steeds verder kunnen doorontwikkelen. Zo creëren we schaalvoordelen en hanteren we de betaalbaarheid.” En het is nog duurzaam ook.
Drie jaar geleden kwam Oomen terecht bij Van Wijnen. Daarvóór werkte hij als bouwkundig tekenaar op een klein bureau – toen dacht hij nog dat hij architect wilde worden – en daarna was hij consultant voor een leverancier van tekensoftware, met de focus op 3D-tekenen en digitalisering bij de bouwsector. Uiteindelijk komt hij terecht bij Van Wijnen. “Terug naar mijn roots, de bouw, en mijn interesse voor IT. Ik wilde weer graag projecten realiseren van begin tot het eind. En als consultant was ik veel weg en laat thuis – dat was voor mijn thuissituatie minder ideaal.”
Oomen is tevreden met wat hij nu doet. “In het weekend kijk ik nog weleens achterom en denk ik: we zijn iets revolutionairs aan het doen. Dat maakt het ontzettend leuk. De woningnood in Nederland is groot, daar gaan onze kinderen ook nog last van krijgen, en wij mogen een onderdeel zijn van de oplossing.”
Op de vraag hoe hij naar de toekomst kijkt: “Ik zie wel wat er verder op mijn pad komt. Ik probeer vooral te leven in het nu en dankbaar te zijn voor wat ik heb, gezien het zo weer voorbij is. Van mijn tijd op het Hoornbeeck College heb ik misschien wel te weinig genoten; daarom probeer ik dat nu anders te doen.”